Ιστορικά στοιχεία

history03Η σχέση του ανθρώπου με το άλογο χάνεται στα βάθη της Ιστορίας. Η ίδια η εξέλιξη του πολιτισμού και του ανθρώπινου είδους δεν θα ήταν η ίδια αν ο άνθρωπος δεν είχε εξημερώσει και χρησιμοποιήσει το άλογο σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητές του, ειρηνικές και μη. Το άλογο χρησιμοποιήθηκε ως ζώο εργασίας, ως πολεμική μηχανή, ως μέσο συγκοινωνίας και μεταφοράς φορτίων για σχεδόν δύο χιλιετίες. Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της τεχνολογίας, το άλογο έπαυσε σε πολλές περιοχές του κόσμου να αποτελεί εργαλείο και έχει συνδεθεί περισσότερο με την αναψυχή και τον αθλητισμό.

Βέβαια, η εκγύμναση και η εκπαίδευση του αλόγου είναι γνωστές τακτικές από την αρχαιότητα. Μέχρι και σήμερα οι  βασικές αρχές της εκπαίδευσης του αλόγου στηρίζονται στο έργο του Ξενοφώντα «Περί Ιππικής». Πολλές ασκήσεις είχαν ως σκοπό να προετοιμάσουν το άλογο για τη χρήση του στη μάχη. Βέβαια, σε καιρό ειρήνης οι ασκήσεις αυτές στάθηκαν αφορμή για διαγωνισμούς και επιδείξεις μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημιών και των απλών αναβατών. Αποτέλεσμα αυτών των επιδείξεων είναι τα ιππικά αθλήματα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα: η ιππική δεξιοτεχνία, η υπερπήδηση εμποδίων, το ιππικό τρίαθλο, η ιππική αντοχή, η αμαξοδήγηση.

History

Ιππικά Αθλήματα

 Ιππική Δεξιοτεχνία

dressage1.jpg

Στην Ιππική Δεξιοτεχνία ο ιππέας ή η αμαζόνα με διακριτικές κινήσεις κατευθύνουν το άλογο στο να εκτελέσει ένα σύνολο ασκήσεων ακριβείας και αρμονίας στο βάδην, τροχάδην και καλπασμό μέσα σε συγκεκριμένο αγωνιστικό χώρο 60x20, με άμμο.

Η βαθμολόγηση γίνεται από κριτές που αξιολογούν το επίπεδο και την αρτιότητα εκτέλεσης ασκήσεων. Νικητής είναι ο αθλητής που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό

Αγώνας Υπερπήδησης Εμποδίων

empodia.jpg

 είναι η δοκιμασία όπου το ζεύγος Αθλητή και Ίππου κρίνεται κάτω από ποικίλες συνθήκες σε διαδρομή τεχνητών εμποδίων, με στόχο να δοκιμαστούν οι ικανότητες, η προετοιμασία και η αποτελεσματικότητα τους στην υπερπήδηση των εμποδίων. Εάν ο Αθλητής κάνει κάποια σφάλματα όπως κατάρριψη ενός εμποδίου, άρνηση, υπέρβαση του επιτρεπομένου χρόνου, κλπ. του επιβάλλονται βαθμοί ποινής. Ανάλογα με το είδος του αγωνίσματος, ανακηρύσσεται νικητής ο Αθλητής στον οποίον επιβάλλονται οι λιγότεροι βαθμοί ποινής, ολοκληρώνει την διαδρομή στον ταχύτερο χρόνο ή κερδίζει τους περισσότερους βαθμούς.

Ιππική Αντοχή

endurance.jpg

Μια διαδρομή Ιππικής Αντοχής (Endurance) είναι ένας αγώνας με χρόνο, που έχει στόχο να δοκιμαστεί η αντοχή και η ταχύτητα του αλόγου. Στους αγώνες η έμφαση από όλους, αγωνιζόμενους και διοργανωτές, δίνεται, και πρέπει να δίνεται, στο να τερματίσει ο αγωνιζόμενος με το άλογό του σε καλή κατάσταση και ας μην κερδίσει τον αγώνα.

Οι αγώνες Ιππικής Αντοχής έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Το 2001 έγιναν 147 αγώνες και το 2002 έγιναν 186.

Ιππικό τρίαθλο

empodia.jpg

Η ιστορία του Ιππικού Τριάθλου αρχίζει στις αρχές του αιώνα μας, στην Αγγλία, όπου η ράτσα του ίππου κυνηγού δεν υπήρχε πια σε αφθονία και γίνονταν προσπάθειες για να διατηρηθεί το είδος. Το 1906 αρχίζει επίσης μια προσπάθεια στον Αγγλικό Στρατό για την προώθηση εκπαίδευσης του πολεμικού ίππου, ώστε να έχει μεγάλη αντοχή σε ανώμαλους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Έτσι άρχισαν να διοργανώνονται αγώνες, οι οποίοι ήταν και οι άμεσοι προάγγελοι του σημερινού αθλήματος του Ιππικού Τριάθλου. Οι αγώνες αυτοί γίνονταν σε τρεις διαφορετικές ημέρες με ενδιάμεσα διαλείμματα δυο ημερών. Γύρω στο 1912, το Ιππικό Τρίαθλο διαμορφώνεται έτσι ώστε να μοιάζει ακόμα πιο πολύ με τη μορφή του αγωνίσματος που ξέρουμε σήμερα και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.

Αμαξοδήγηση

driving.jpg

Η αμαξοδήγηση είναι το παλαιότερο ιππικό άθλημα. Είναι ένα άθλημα χωρίς ιππείς, ενώ μοιάζει, θα έλεγε κανείς με το Ιππικό Τρίαθλο, αφού διεξάγεται σε τρεις φάσεις. Αντί των ιππέων, οδηγοί κάθονται σε ένα αμάξωμα – καρότσα που σέρνεται από ένα άλογο, ζευγάρι αλόγων ή τέσσερα άλογα.

Περιλαμβάνει τρεις φάσεις: Την Ιππική Δεξιοτεχνία, το Μαραθώνιο και την Αμαξοδήγηση με εμπόδια. Η τελική κατάταξη βγαίνει από το σύνολο των βαθμών ποινών και στις τρεις φάσεις του αγώνα.

 

Παρα Ντρεσάζ

empodia.jpg

Το άθλημα του Παρα Ντρεσάζ είναι επίσημο ολυμπιακό άθλημα το όποιο διεξάγεται και βαθμολογείται με τα ίδια κριτήρια του Ντρεσάζ (Ιππική Δεξιοτεχνία).
Όλοι οι αθλητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία μπορούν να συμμετέχουν και να αγωνίζονται διεκδικώντας θέση σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες.
Οι αθλητές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία του ατόμου έχοντας έτσι ίσες ευκαιρίες απέναντι στους συναθλητές τους.
Ο πρώτος επίσημος ιππικός αγώνα σε Παρα Ολυμπιάδα ήταν στη Ρώμη το 1960. Από τότε σταδιακά όλο και περισσότεροι αθλητές συμμετείχαν σε αγωνίσματα Παρα Ντρεσάζ. Το 1992 όλες οι αναπηρίες συμπεριλήφθηκαν στα αγωνίσματα και από το 2006 το άθλημα είναι επίσημο αγώνισμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιππασίας...

Ιππικά Αθλήματα