Έρευνα: Η ιππασία κάνει τα παιδιά... εξυπνότερα

  • Blog

Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο ευφυή και να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο αν αποφασίσουν να ασχοληθούν με την ιππασία 

Είναι γνωστό ότι οι γονείς κάνουν τα πάντα για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον και μια ευτυχισμένη ζωή, επενδύοντας πολύ στη μάθηση τους και στην παιδεία τους. Πρόσφατη έρευνα έρχεται να δείξει ότι οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ευφυΐα και στην παιδεία των παιδιών τους, αν οι ίδιοι αποφασίσουν να τα στρέψουν προς... την ιππασία. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, όταν κάποιο παιδί βρίσκεται πάνω στη σέλα και ιππεύει, οι δονήσεις που γίνονται από το ζώο ενεργοποιούν το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο  εξέτασαν τις επιδράσεις της ιππασία στις αποδόσεις των παιδιών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μαθητές να συμπληρώσουν ένα τεστ μαθηματικό και ένα τεστ με απλές απαντήσεις πριν την ιππασία και μετά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ιππασία βελτιώνει σημαντικά τη στάση των παιδιών σε θέματα συμπεριφοράς, ενώ μικρότερη επίδραση παρατηρήθηκε στα αποτελέσματα τους κατά την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν, επίσης, ότι η ιππασία θα μπορούσε να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, σύμφωνα πάντα με την έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health.

Αυτές οι γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου σχετίζονται και μπορούν να οδηγήσουν σε αναβαθμισμένα επίπεδα μάθησης, σε καλύτερη μνήμη και σε ευκολότερη επίλυση προβλημάτων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Mitsuaki Ohta, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των βημάτων που κάνει το άλογο ( δονήσεις) είναι ότι παράγει τρισδιάστατες επιταχύνσεις» και συμπληρώνει «πιστεύω ότι μερικές από τις διαφορές μεταξύ των αποδόσεων του αναβάτη μπορεί να οφείλονται σε αυτές τις επιταχύνσεις».

πηγή: Πρώτο Θέμα